Tillverka en kontaktmikrofon

Behöver du en billig kontaktmikrofon till din akustiska gitarr? Det fixar du enkelt på tio minuter!

Det självklara utgångsmaterialet för den som vill tillverka sin egen kontaktmikrofon är en... brandvarnare?! Yes! Det är dagens sanning gott folk! Den som har lite inblick i hur en brandvarnare är uppbyggd blir förmodligen inte speciellt förvånad, för den innehåller något som heter piezo transducer. Det är en lite rund bricka, ett par centimeter i diameter, som kan låta ohyggligt illa när man skickar ström till den. Om man utsätter den för vibrationer GER den istället ström - enkelt uttryckt... Och det kan man sedan plocka upp i en förstärkare och spela upp genom en högtalare.

Utgångsmaterialet är alltså en brandvarnare. Har du en gammal en liggande som inte används så kan du börja ditt nya liv som mikrofontillverkare redan idag. Peta isär höljet och lokalisera piezo-brickan. Det är den runda brickan som syns på bilden.


Piezo-brickan vid pilen

Montera lös brickan på lämpligt vis. Ibland ligger den löst, ibland är den fastklämd med små plasthakar och ibland är den till och med limmad. Löd sedan fast ett par trådstumpar på kontaktytorna på den och anslut trådarna till ett vanligt telejack. I en del brandvarnare sitter det redan trådar på brickan och då använder du så klart dem, men i de flesta fall (som jag råkat ut för i alla fall) så är det istället ett par små metallfjädrar som står för den elektriska kontakten mellan elektroniken och brickan och då måste man som sagt själv löda trådarna.

Så ser det ut när det är färdigt

Sedan är det bara att montera fast brickan på locket på sin akustiska gitarr med tunn, dubbelhäftande tejp, koppla en sladd till förstärkaren och börja spela. Bäst ton får man i närheten av stallet, men den exakta positionen får man testa sig fram till. Snyggast blir det förstås om man tar bort strängarna så man kan komma åt att montera piezo-brickan från insidan. Prova ändå ut bästa placering på utsidan av locket så du vet var den skall sitta när du sedan sätter den på insidan. För allra bästa resultat (estetiskt) monterar man dessutom jacket där bandknappen sitter - det finns speciella jack som även har en knapp/hållare för gitarrbandet. Då kan man ta bort alltihop senare utan att lämna fula hål kvar i gitarren.

En sådan här piezo transducer ger lägre signal ifrån sig än en vanlig magnetisk gitarrpickup och på akustiska gitarrer som levereras med piezomikrofon brukar det även sitta en liten förförstärkare, men det funkar alldeles utmärkt utan också. Vill man så kan man koppla till exempel en MXR Microamp mellan gitarr och förstärkare för att boosta signalen. Har du ingen Microamp? [
Bygg en sådan] också när du ändå är igång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar