Tillverka ett kretskort med tonertransfer-metoden

Förr i världen (för 25 år sedan) brukade jag göra kretskort med laminat belagda med en fotokänslig hinna. Man lade en transparent film med kretskortsmönstret över laminatet och belyste det med en UV-lampa. Sedan skulle det framkallas med natriumhydroxid och slutligen etsas. Det är fortfarande en gångbar metod men har man tillgång till en laserskrivare så behöver man inte slaska med natriumhydroxiden längre. Man skriver bara ut kretskortslayouten, stryker fast den på ett laminat och etsar med valfritt etsmedel. Originalet till kretskortet "ritar" jag i datorn med till exempel DIY Create Editor. Det funkar bra till enklare layouter typ pedaler, men det finns andra alternativ som kan skapa en layout direkt från ett schema.

Det som behövs för att göra ett kretskort är följande:

  • En digital kretskortslayout
  • En biltemakatalog
  • Lite tejp
  • Ett vanligt skrivarpapper
  • En laserskrivare
  • Ett strykjärn
  • En bunke varmvatten
  • En liten borste (t ex en tandborste)

Nu när vi har alla saker är det dags att börja!

Riv ut en sida ur en gammal Biltemakatalog. Det går säkert med andra blanka papper också, men just Biltemakataloger har visat sig fungera bra och de är ju ganska enkla att få tag på också. Tejpa fast katalogsidan på ett vanligt skrivarpapper och lägg det i laserskrivaren. Se till att det läggs på rätt sätt i skrivaren så att utskriften hamnar på katalogsidan! Skriv ut kretskortslayouten och klipp sedan ut den med lite marginal.



Layouten utskriven på katalogsidan och utklippt

Kretskortslaminatet förbereder man genom att rengöra det ordentligt (men försiktigt) med stålull och sedan aceton. Lägg laminatet på en spisplatta (kopparsidan uppåt) med MÅTTLIG temperatur ett par minuter. Själv ställer jag plattan på två och låter laminatet ligga med kopparsidan uppåt ett tag. Vilken temperatur det rör sig om har jag ingen aning om men det blir i alla fall för varmt för att ta på. Sedan lägger man på utskriften på katalogsidan. Här får man vara både noggrann och snabb för om allt stämmer "klistras" nämligen katalogsidan fast på laminatet nästa omedelbart. Nu är det dags att plocka fram strykjärnet och stryka fast katalogsidan på laminatet. Var försiktig med strykjärnet i början så att inte katalogsidan rubbas!

Stryk fast pappret på laminatet


Efter 6-7 minuter tar man laminatet från plattan och lägger det i ljummet vatten utan att riva bort katalogsidan. Laminatet får ligga i vatten till pappret blottnat upp ordentligt - minst 10 minuter. Sedan gnuggar man försiktigt bort pappret med fingertopparna. Tonerpulvret från utskriften sitter faktiskt förvånansvärt bra på laminatet så man kan även använda en liten borste, t ex en tandborste, för att försiktigt borsta bort det sista av pappret. Skölj laminatet lite då och då för att få bort pappersbitarna. Till slut är det bara tonern från utskriften och lite ludd som sitter kvar. Kontrollera att det inte är några avbrott i tonern där det så småningom skall bli kopparbanor. Eventuellat avbrott kan man fylla i med en vattenfast färgpenna, t ex av den typ man kan använda för att märka CD-skivor. Kontrollera även att det inte är några "kortslutningar" i utskriften.


Laminatet är redo för etsning


Nu är det dags att etsa kortet. Natriumpersulfat är väl det vanligaste alternativet, men kommer jag över järnklorid så använder jag hellre det eftersom man inte behöver värma det. Låt kortet ligga i etsbadet till all koppar (utom den som är täckt med toner såklart) är borta. Efter etsning är det bara att tvätta bort tonern från kortet med en papperssudd doppad i lite aceton och sedan borra alla hål.


Dags att borra hål och montera komponenter


Att tillverka kretskort med den här metoden är hyfsat enkelt och billigt. Om man är oförsiktig när man skall ta bort pappret från laminatet kan man visserligen skada mönstret, men då tvättar man bara bort tonern från kortet med aceton och börjar om. Räkna med att du får prova ett par, tre gånger innan det blir perfekt. Jag skulle dock inte göra mer avancerade kretskort, typ moderkort till datorer, med den här metoden. Med småkort som t ex gitarreffekter fungerar det dock alldeles utmärkt, och med en vanlig laserskrivare dessutom! Det är inte klokt vad man kan ha nytta av sin dator ibland! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar